Urmăriţi-ne pe Facebook

Secretele Mării Moarte

Secretele Mării Moarte

Secretele Mării Moarte

Dr Katarzyna Paradowska
Universitatea de Medicină din Varșovia

Marea Moartă este situată într-o vale care se întinde din Siria până la continentul african. În 2006, oglinda apei se afla la 418 metri sub nivelul mării, acesta fiind cel mai jos punct de pe Pământ. Clima caldă, uscată, cu 330 de zile însorite pe an, a condus la concentrații mari de sare în apă.

Sarea a fost cunoscută pentru proprietățile sale de vindecare și înfrumusețare și i-a fost atribuită o putere magică. A fost lăudată de regina Saba și de regina Cleopatra. În Polonia, Marea Moartă este cunoscută mai ales pentru că a fost menționată în Biblie. Pe malurile sale se aflau orașele vechi Sodoma și Gomora. Regele David, Irod, Iisus Hristos și Ioan Botezătorul au fost legați de împrejurimile Mării Moarte.

Marea Moartă este rezervorul cu cea mai sărată apă din lume, dar compoziția mineralelor este diferită de cea a apei de mare tipice. În mări și oceane, până la 97% din sare reprezintă clorura de sodiu (NaCl sau sare de bucătărie), în timp ce în Marea Moartă aceasta este de numai 8%. Apa din Marea Moarta este bogată în clorură de magneziu (aproximativ 53%), clorură de potasiu (37%), restul fiind clorura de sodiu, clorura de calciu și diferite oligoelemente. În plus față de cloruri, există, de asemenea, ioduri, bromuri, sulfați și carbonați. De pe fundul Mării Moarte se extrage, de asemenea, nămol. Este o masă neagră, moale, cu un miros specific de sulf. Nămolul, ca și sarea, conține, de asemenea, o multitudine de săruri minerale.
Proprietățile de vindecare ale sării au făcut obiectul a numeroase studii științifice și studii clinice, efectuate în principal în Israel. A fost luat sub observație tratamentul pacienților tratați cu apă sărată, caldă cât și acțiunea specifică a microclimatului. Presiunea atmosferică ridicată, vremea însorită stabilă, băile - aceștia sunt stimulatorii care stimulează organismul. S-a confirmat faptul că sarea contribuie la tratamentul: psoriazisului, dermatitei atopice, vitiligozei, micozelor, artritei reumatoide, durerii musculare, precum și nevrozei și depresiei.

În timpul băii în apa sărată are loc un proces de absorbție a mineralelor prin piele. După băile zilnice în Marea Moartă, pacienții au observat o creștere a concentrațiilor de magneziu, potasiu, calciu, zinc și seleniu în organism. Terapia în apa Mării Moarte este deosebit de eficientă pentru pacienții cu psoriazis și dermatită atopică. De efectele pozitive ale tratamentului sunt responsabile sărurile de magneziu, ingredientul dominant în apa din Marea Moartă și razele solare. Terapia în apa Mării Moarte ajută la bolile reumatologice. Băile în Marea Moartă pot fi recomandate pacienților cu psoriazis sau poliartrită reumatoidă care își pot permite cheltuielile de călătorie în Israel. O alternativă poate fi folosirea balneoterapiei și fototerapiei în sanatoriu sau SPA.

Totuși, există posibilitatea aplicării unei astfel de băi de sare pregătite în casă folosind sarea din Marea Moartă. Băile în apă caldă și sărată, cu adaosul acestei sări bogate în magneziu, potasiu și alte minerale, sunt benefice nu numai pentru pacienții cu artrită sau boli de piele. Ele au un efect benefic asupra sănătății fiecăruia dintre noi.

Suntem obișnuiți cu faptul că în alimentația corectă nu trebuie să lipsească vitamine, dar o atenție mult mai mică acordăm faptului că în organismul nostru pot să lipsească minerale. Între timp, într-o dietă tipică poloneză, lipsesc magneziul, calciul și multe alte microelemente (zinc, seleniu). Sursa lor poate fi sarea cu oligoelemente utilizată pentru bucatelor, dar și o baie în apă sărată. Ionii de magneziu participă la câteva sute de procese biochimice din organism, activând aproximativ 300 de enzime. În cazul deficitului de magneziu (frecvent la persoanele care beau multă cafea) pot să apară spasme musculare, migrene, tendințe la depresie. De acesta are nevoie pielea pentru a-și  menține hidratarea. Baia de seară în apă sărată cu uleiuri aromatice este calmantă și relaxantă, este perfectă pentru persoanele obosite și stresate.